Donkerte onthult sterren

​Als waddendichter volg ik met veel interesse informatie over Dark Sky Waddengebied. Mijn dochter werkt al enkele jaren voor het projectteam Dark Sky, in onder andere het Lauwersmeergebied. Eerst als vrijwilliger, nu als student Sterrenkunde. Ze weet veel van het belang van donkerte en het gevaar van lichtvervuiling en ze kan er prachtig over vertellen. Ze is een heuse Donkerte Ambassadeur. En zo inspireren we elkaar.

Gisteravond zat kunstenaar Daan Roosegaarde bij het programma Beau op RTL4 om te vertellen over zijn nieuwste project Seeing Stars. Dit initiatief is in samenwerking met onder andere UNESCO uitgevoerd in de Friese stad Franeker. Voor enkele uren ging in deze stad tijdens donkerte, alle verlichting uit. Gemeente, inwoners en bedrijven, iedereen deed mee. Wat ontstond, was sprookjesachtig mooi. Een onthulling van de sterrenhemel, zoals Daan het zelf zo mooi verwoorde op de televisie. Een bestaand kunstwerk tonen, door simpelweg iets weg te laten. Kom er maar eens op.


Mijn gedachten gaan als vanzelf naar de tijd waarin we leven. De dagen voor kerst, alle coronaperikelen inclusief de lockdown. Het 'wij tegen jullie' en de 'ik heb gelijk' cultuur. De angst voor opkomend antisemitisme en de dreiging van klimaatverandering. Het wantrouwen dat heerst, de agressie. Het sombere. Dat bozige. Het grauwe. Alles met elkaar is dit een donkere periode. De verlichting lijkt voor (of door!) velen te zijn uitgezet. We leven in donkerte.

Het donkere waddengebied leert ons, net als Daan Roosegaarde met Seeing Stars een belangrijke en hoopvolle les. Donkerte onthult sterren. Onthult deze donkere periode in ons leven misschien wel de vele miljoenen sterren die er ook zijn, maar die ons in vrolijk daglicht nooit zijn opgevallen? Zien we deze sterren beter nu het zo donker is?

Mijn andere dochter, zestien jaar, stuurt me net een appje. Ze schrijft een stapel kerstkaarten met positieve teksten en gaat deze vanmiddag rondbrengen in het dorp. Ze bezorgt lieve woorden door brievenbussen van mensen die ze niet kent. Een ster.
In de stad Groningen zamelt Stichting Straatwijs geld in. Met dit geld kopen ze maaltijdbonnen bij een stads restaurant. De bonnen delen ze uit op straat aan dak- en thuislozen. Deze mensen kunnen met de bon een gratis maaltijd halen bij het restaurant. Want ieder mens verdient een warme maaltijd vinden Straatwijs, het restaurant en de vele gulle gevers. Wat veel sterren. 

Ook in Groningen bezorgt Kerst 050 deze week tienduizend kerstpakketten bij mensen en gezinnen die dit goed kunnen gebruiken. De tienduizend pakketten worden ingepakt en bezorgd door zevenhonderd vrijwilligers. Zevenhonderd sterren. 
Op mijn Twittertijdlijn zag ik dat er een jonge vrouw op sterven lag. Haar vriendin en de mensen van het ziekenhuis hadden geregeld dat het paard van de stervende naar het ziekenhuis werd gebracht zodat er een afscheid kon plaatsvinden tussen paard en mens. Weer een paar sterren.


Je moet ze wel willen zien. Sterren. Lichtjes. Soms stralen ze alleen, soms in groepjes bij elkaar.
Ver hoef je niet te zoeken. Kijk maar goed door de donkerte heen.


Fijne en stralende kerstdagen lieve lezers!


Wadwicht

Inge Zwerver


Ook stralen als een ster? Doneer!
Stichting Straatwijs
Kerst 050