Naar Rottumeroog en Rottumerplaat

Op maandag 13 mei mocht ik mee op De Harder naar de Groningse waddeneilanden Rottumeroog en Rottumerplaat. De uitnodiging kwam van de Noordmannen Wiebe Klijnstra en Erik Hulsegge vanwege de opname van een extra lange uitzending over het Waddengebied, welke op Hemelvaartsdag uitgezonden gaat worden. Een select gezelschap 'waddenmensen' was uitgenodigd voor deze bijzondere ervaring, om zo een bijdrage te kunnen leveren aan het radioprogramma. Een unieke kans!


Op Rottumeroog en Rottumerplaat kom je zomaar niet. De eilanden worden beheert door Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer. Op beide eilanden zitten gedurende het broedseizoen vogelwachters om de vogelstand te monitoren. Onze tocht was dan ook een werkbezoek, we mochten mee met de wisseling van vogelwachters. 


Het wad op deze manier ervaren is zo bijzonder. Een onbewoond eiland heeft een geheel eigen dynamiek en beleving, Van Jaap Kloosterhuis -boswachter Staatsbosbeheer- heb ik nieuwe wadweetjes geleerd (wat weet deze man veel en wat kan hij er prachtig over vertellen), van de vogelwachters heb ik nieuwigheden gehoord over wadvogels. Ik ben diep onder de indruk van de kennis en passie van alle betrokken mensen op deze dag. Van verslaggever tot schipper, van vogelwachter tot zanger. 
Leuk om ook even te vermelden, naast de Noordmannen hadden nog twee opvarenden mijn bundel in hun bezit. Ik heb het boekje van Jaap de boswachter op de boot gesigneerd, hoe passend is dat!  En de schipper vertelde me dat hij Dichter bij het Wad 't weekend ervoor kado gedaan aan zijn schoonmoeder. 


Naast de werkelijk schitterende vergezichten op het wad, heb ik ook dieren waargenomen. De meest bijzondere waren...

- een (dode) Jan van Gent

- eidereenden

- een bruinvis (!)

- de dieseltreinworm ( alleen al om zijn naam)

- zeehonden op Rottumerplaat (zoveel had ik nog nooit eerder bij elkaar gezien)


Het allermooiste moment was nadat we de laatste vogelwachters hadden afgeleverd en opgehaald. We hebben toen nog ongeveer een uur stil gelegen bij Rottumerplaat tijdens de opkomende vloed. De zon scheen, de lucht was helder blauw met een enkele witte wolk. De motor van de boot ging uit en gitaren werden uit koffers gehaald. Alex Vissering en de zingende boswachter Jaap hebben een heerlijke mix van nummers gespeeld op het dek van De Harder en iedereen zong mee. Gelachen hebben we ook. Wat een moment. Met op de achtergrond dat prachtige wad en zo'n hondervijftig zeehonden dichtbij op het strand, een enkele nieuwsgierig zwemmend om de boot. 


Een dag met een hele dikke gouden rand. Met prachtige mensen die ik nooit ga vergeten. Noordmannen, mensen van het wad, de vrolijke schipper, allen bedankt!

( Hemelvaartsdag van 8 tot 12 luisteren naar RTVNoord - radio - De Noordmannen)